Oulun Yliopisto

Proact tallentaa tiedettä: ratkaisu Oulun yliopistolle

Kun Pohjois-Suomen tieteen keskus Oulun yliopistosai käyttöönsä toisen konesalin, oli edessä myösuuden levyjärjestelmän hankkiminen. Ihan mikätahansa hankinta ei tullut kysymykseen, sillä levyjärjestelmäntuli pystyä tallentamaan muun muassa yli 20 000 käyttäjän kotihakemistot.

”Keskitetyt tallennusjärjestelmät lukeutuvat suurenkäyttäjämäärän vuoksi yliopistomme kriittisimpiintietojärjestelmiin”, kertoo Oulun yliopiston tietotekniikkapäällikkö Veikko Suorsa.

Tässä vaiheessa Suorsan työhuoneeseen astui Proact, joka otti vastuulleen järjestelmätoimituksen.”Yhteistyömme Proactin kanssa on sujunut ainahyvin. He ovat toimittaneet meille vuosien varrellauseamman järjestelmän, joiden ympärillä kaikki onhoitunut mallikkaasti alusta loppuun. Lupaukset onpidetty hyvin”, kiittää Suorsa kumppaniaan.

Mistä toimituksessa oli tarkalleen kyse?

”Proact toimitti Oulun yliopistolle EMC:n VNX 5700-levyjärjestelmän, joka sopi ominaisuuksiensapuolesta hyvin täydentämään aiempaa tallennusjärjestelmäämme.VNX pääsi vanhassa konesalissahyrskyttävän EMC Celerra NS-480:n kaveriksi”,Veikko Suorsa kuvailee.

”Yliopiston omatkin tietohallinnon henkilöt osaavatpaljon. Kaikkea erityisosaamista ei kuitenkaankannata hankkia itselle, etenkin kuin sitä tarvitaanerittäin harvoin. Asiantuntijamme toimivat tiiviissäyhteistyössä koko projektin ajan ja vielä senjälkeenkin. Asiakasta ei jätetä missään vaiheessa yksin.

Jatkuva tiedonsuojaaminen ajaa vanhanaikaisten SnapShottien ohi. EMC RecoverPointilla tuotiin Oulun Yliopiston tiedon palautukseen nopeutta ja joustavuutta. SnapShot on valokuva ajanhetkestä ja RecoverPoint on videokuvaa”, kuvailee Proactinmyyntipäällikkö Kimmo Nurmivuori yhteistyötä oululaisten kanssa.

”Suorsa korostaa, ettäOulun Proactin asiantuntijattuntevat yliopiston toimintaympäristönmelkein jokuin omat taskunsa. Siksikäytännön tuen saaminenaina tarvittaessa vähensiinvestointiin liittyviä avoimiakysymyksiä. ”

Kustannussäästöt ja riskien minimointi tärkeitä tavoitteita

Alun perin Suorsa tiimeineen mietti myös toisenlaista vaihtoehtoa -nykyisen levyjärjestelmän korvaamista kokonaan uudella, eri valmistajan järjestelmällä.

”Harkitsimme myös vaihtoehtoa, että korvaamme nykyisen levyjärjestelmän uudella ja hankimme kakkoskonesaliin toisen vastaavan järjestelmän. Tämä malli ei olisi kuitenkaan tuonut kustannussäästöjä ja siihen olisi liittynyt liiansuuria riskejä.

Luovuimmekin ajatuksesta nopeasti. Käyttäjämäärämme ovatniin suuria, että päivänkin katko IT-palveluissa aiheuttaisi todella suuren taloudellisen vahingon”, muistuttaa Suorsa.

Yliopistolla ei ole vuodelle 2013 suurempia järjestelmähankintoja,mutta lähivuosien aikana datan pitkäaikaistallennusta ja arkistointiajoudutaan mietiskelemään ja suunnittelemaan.

Tekniset tiedot:

EMC VNX 5700 -levyjärjestelmä

EMC Celerra NS-480 -levyjärjestelmä

EMC RecoverPoint, jatkuva tiedonsuojaaminen

SAN verkko -Brocade

Pixel code